Sila klik

Tuesday 10 December 2013

Secangkir Teh - Bahagian 2

Salam.
Lanjutan dari entri yang lepas, saya mulakannya dengan 2 ungkapan tentang teh:

"If man has no tea in him, he is incapable of understanding truth and beauty".
   - Japanese Proverb

"Tea is drunk to forget the din of the world".
   - Tien Yiheng

10 jenis teh yang anda perlu tahu kebaikannya.


1. Teh Hijau
Kanser, Pembakaran Lemak, Menurun Kolesterol, Sistem Imunisasi, Tekanan Darah Tinggi,

Teh ini asalnya dari Tanah Besar Cina dan mulanya dibawa masuk ke negeri Jepun sehingga meluas ke seluruh dunia. Antara khasiat teh hijau adalah:
  • mampu melindungi payudara dari serangan kanser, bukan saja untuk wanita, lelaki pun boleh diserang kanser payudara
  • mengalakkan pembakaran lemak, yang nak langsing inilah jalan penyelesaiannya
  • menurun aras kolesterol dalam badan
  • meningkat sistem imunisasi badan, sesuai sangatlah untuk mereka yang sering demam
  • mengawal tekanan darah tinggi
  • membantu mengawal paras gula, tak payahlah minum teh ini dengan membubuh gula


2. Teh hitam

Arteri Tersumbat, Kanser,

Teh hitam paling umum di kalangan pengemar teh. Tidak seperti teh hijau yang kaya dengan antioksidan, antioksidan teh hitam hilang semasa proses pembuatannya. Antara kelebihan teh hitam termasuklah:
  • membantu mencegah arteri tersumbat, maksudnya mengurangkan risiko serangan jantung dan strok
  • mencegah pertumbuhan kanser
  • membantu melembabkan kulit serta menseimbangkan kadar hormon , sekaligus mengurang stress
  • melemahkan keaktifan virus dan meneutralkan tindakan kuman

3. Teh kuning
Minuman istana, Menangkis radikal bebas
Teh jenis ini adalah teh hijau yang pramatang dalam cara pemprosesannya dengan pengeringan yang agak lambat. Semasa pemerintahan Maharaja Cina purba, teh kuning adalah minuman pihak istana dan jangan harap rakyat marhaen dapat menikmatinya. Tidak banyak penyelidikan dari segi saintifik yang diperolehi tetapi yang jelasnya kandungan antioksidannya menyamai teh hijau. Kelebihan teh kuning, ia mampu menangkis radikal bebas di dalam badan.

4. Teh putih

Minuman Maharaja, Kecantikan, Kehalusan Kulit, Peredaran Darah

Para penyelidik mendapati teh putih berasal dari tunas daun pertama.Teh putih tidak mengalami proses fementasi sementara  proses pengeringan dan pengewapan dilakukan dengan singkat. Hasil kajian ilmiah Roderick H. Dashwood, ahli biokimia dari Linus Paulin Institut membuktikan bahawa kandungan antioksidan nya lebih tinggi berbanding jenis teh yang lain. Oleh kerana penghasilannya agak terhad, teh putih dikategori sebagai teh yang termahal di dunia. Sering mendapat jolokan sebagai 'Minuman Maharaja' atau 'Minuman Syurga' oleh masyarakat Cina.

Antara khasiat teh putih yang agak ketara ialah;
  • kecantikan dan kehalusan kulit, bersediakan kaum Hawa untuk mencari teh ini
  • mencegah kanser
  • merangsang kolestrol baik dan menyingkir kolestrol jahat, sekaligus mencegah aliran darah tersumbat
  • tonik jantung yang paling baik, melindungi jantung dan keseluruhan peredaran darah
  • pembunuh bakteria dan virus
  • mengurangi stress dan meningkatkan energi (tenaga)

-  akan bersambung

3 comments:

  1. ada berjenis pula teh ni ya..selalu pandai minum jak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang kena pastikan minum teh yang betul-betul serasi dengan diri kita.

      Delete
    2. Mesti tahu apa yang kita minum terutama khasiatnya.

      Delete